Opleiding Maatwerk bij Handhaving binnen de Participatiewet

Waar de wetgever een aantal jaren geleden een ‘harde’ aanpak van fraude voorschreef, is de roep om maatwerk en de menselijke maat de laatste tijd steeds groter geworden. De maatschappelijke opvattingen over fraude liggen ook nogal uiteen, van “in beginsel kan iedereen een fraudeur zijn” tot “het gaat maar om een klein percentage dat bewust fraudeert”.

Voor medewerkers die belast zijn met handhaving en fraudepreventie binnen de Participatie­wet brengt dat een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zij moeten de wetten en de daarbij horende verplichtingen heel goed kennen, maar ook goed kunnen uitleggen aan burgers. Daarnaast moeten zij ook de ruimte durven en kunnen nemen om, waar nodig, andere besluiten te nemen dan wat volgens de letter van de wet zou moeten. Het onderscheid tussen ‘echte’ fraude en ‘onbewuste’ regelovertreding is immers moeilijk aan te geven en soms een grijs gebied.

De gevolgen van het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie kunnen enorm ingrijpend zijn voor burgers. De gemeente is in beginsel verplicht de uitkering in dat geval te herzien en terug te vorderen en een boete te overwegen. Dergelijke vorderingen blijken in de praktijk voor de gemeente nagenoeg oninbaar en onbetaalbaar voor de burger.

1 dag (2 dagdelen)  1.250,- per groep

In deze training staan de volgende vragen centraal

  • In welke situaties kan worden afgezien van een vordering ? En wanneer niet?
  • Op welke manier kan maatwerk geleverd worden bij Handhaving en preventie?
  • Welke speelruimte hebben medewerkers en hoe kan de burger ondersteuning krijgen om de regels zelf beter en spontaner na te leven?
  • In deze bijeenkomst willen we voor medewerkers die belast zijn met de uitvoering van de Participatiewet eens overzichtelijk een flinke tip van de praktijksluier oplichten in deze complexe materie. Hoe zit het in elkaar en waar kun je vooral scherp op zijn?

De opleiding Maatwerk bij Handhaving binnen de Participatiewet is bedoeld om de deskundigheid van uw medewerkers te vergroten zodat zij beter in staat zijn om de ‘speelruimte’ die de wet wel degelijk geeft ook daadwerkelijk te benutten.

Daarnaast krijgen uw medewerkers handvatten om te werken vanuit ‘de bedoeling’ en om in verschillende situaties anders te handelen. De opleiding heeft enerzijds een preventief karakter en is gericht op het ‘voorkomen van problemen’, maar zal ook tips en trucs bieden om in handhavingsonderzoeken maatwerk te kunnen leveren.

Uw medewerkers kunnen de volgende dag al aan de slag met de kennis die zij hebben opgedaan. Dit bereiken we door een goede balans te vinden in enerzijds een begrijpelijke uitleg van theorie en anderzijds het bespreken van praktijkvoorbeelden en het voeren van discussie.

De training is interessant voor iedere medewerker die de Participatiewet uitvoert zoals casemanagers inkomen en kwaliteitsmedewerkers, maar speciaal ook voor handhavers en fraudepreventiemedewerkers.

De ervaring leert dat deze training daarnaast ook nuttig kan zijn voor beleidsmedewerkers, juridisch medewerkers en leidinggevenden binnen afdelingen Sociale Zaken.

Het programma voor de opleiding maatwerk bij handhaving binnen de Participatiewet bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Discussie aan de hand van stellingen (hoe sta je in je werk?)
  • Bereidheid tot spontane naleving bevorderen
  • Verschillende dimensies: controle, toezicht en opsporing
  • Het concept ‘Hoogwaardig handhaven’
  • Preventie en voorlichting boven repressie
  • Handhaven bij de aanvraag: Inlichtingenplicht versus aantoonplicht en het bieden van bewijshulp
  • FIP methode (Frequent, Intensief en Persoonlijk contact)
  • De uitvoeringspraktijk en de verschillen daarin
  • De bevoegdheden: wat wel en niet mag
  • Nadere onderzoeksverplichtingen en (on)zorgvuldig onderzoek
  • Maatwerk: de speelruimte van de handhaver
  • Handhaven vanuit vertrouwen, hoe doe je dat?
  • De impact van een goed gesprek
  • Werken vanuit de bedoeling binnen het handhavingsonderzoek

Deze opleiding kunnen wij u in 1 dag (2 dagdelen) incompany of online aanbieden.

Uiteraard is maatwerk mogelijk. Zo verzorgen wij ook workshops van 1 dagdeel of een verdiepingstraining van 2 dagen.

Het standaard tarief is eur 1.250,- excl. BTW voor een volledige dag training (2 dagdelen). 

Fred Struik VepresDe opleiding wordt gegeven door Fred Struik. Fred is een enthousiaste en gedreven specialist en docent in het sociaal domein. Hij beschikt over een CRKBO registratie. Fred werkt vanuit jarenlange ervaring en zijn praktijkvoorbeelden komen dan ook rechtstreeks uit de uitvoeringspraktijk.

Meer informatie over de opleiding maatwerk bij handhaving binnen de Participatiewet

De opleiding maatwerk bij handhaving binnen de Participatiewet boeken? Of meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op door het invullen van een contactformulier, een e-mail naar info@vepres.nl of telefonisch op 06 – 54 982 795.